День вареної картоплі
Кольорова картопля за смаковими
якостями і агротехнікою практично не відрізняється від звичайної. Зате користі
від яскравих, кольорових бульб в рази більше, та й страви з них виглядають
досить оригінально. В останні роки на грядках з’явилася кольорова картопля —
фіолетова, синя, червона. Справа в тому, що сучасна селекція спрямована на
створення дієтичної картоплі, при вживанні якої поліпшується самопочуття і підвищується
опірність організму до захворювань. Саме такими цілющими властивостями володіє
кольорова картопля.
Переваги картоплі з кольоровою м’якоттю
- Має властивість менше накопичувати шкідливі
нітрати.
- Не поступається звичайній картоплі за вмістом
протеїну і крохмалю.
- Бульби багаті антиоксидантами, завдяки яким
сповільнюється процес старіння організму.
Кольорова картопля містить безліч
вітамінів, зокрема С, Е і ряд каротиноїдів. Клінічні дослідження показали, що
при щоденному вживанні фіолетової картоплі поліпшується зір, зміцнюються стінки
кровоносних судин, знижується ризик розвитку атеросклерозу.
Корисна інформація! Кольорове
забарвлення м’якоті сучасних сортів картоплі — це не результат генної
інженерії, як помилково думають багато, а природний колір пігменту, отриманого
при схрещуванні диких сортів картоплі.
У багатьох країнах світу, особливо
Європи, картопля з кольоровою м’якоттю завоював велику популярність. Там вона
давно перестала бути екзотикою. ЇЇ використовують для виробництва незвичайних
кольорових чіпсів, а сік застосовують в кулінарії як натуральний барвник.
Оригінально виглядає і кольорове картопляне пюре — червоне, синє, фіолетове. З
кольорової картоплі готують такі ж страви, як і зі звичайної. Молода яскрава
картопля з грядки ідеально підходить для варіння, приготування на пару,
смаження і гасіння. Для салатів краще відварювати картоплю в мундирі. Дуже
ефектною виходить синя або червона картопля фрі.
Якщо ви хоча б раз спробуєте цю
картопля, обов’язково захочете виростити її і на своїй грядці. Сміливіше
експериментуйте.
Немає коментарів:
Дописати коментар