26 квітня 2017 р.

День вареної картоплі


Кольорова картопля за смаковими якостями і агротехнікою практично не відрізняється від звичайної. Зате користі від яскравих, кольорових бульб в рази більше, та й страви з них виглядають досить оригінально. В останні роки на грядках з’явилася кольорова картопля — фіолетова, синя, червона. Справа в тому, що сучасна селекція спрямована на створення дієтичної картоплі, при вживанні якої поліпшується самопочуття і підвищується опірність організму до захворювань. Саме такими цілющими властивостями володіє кольорова картопля.
Переваги картоплі з кольоровою м’якоттю
  • Має властивість менше накопичувати шкідливі нітрати.
  • Не поступається звичайній картоплі за вмістом протеїну і крохмалю.
  • Бульби багаті антиоксидантами, завдяки яким сповільнюється процес старіння організму.
Кольорова картопля містить безліч вітамінів, зокрема С, Е і ряд каротиноїдів. Клінічні дослідження показали, що при щоденному вживанні фіолетової картоплі поліпшується зір, зміцнюються стінки кровоносних судин, знижується ризик розвитку атеросклерозу.
Корисна інформація! Кольорове забарвлення м’якоті сучасних сортів картоплі — це не результат генної інженерії, як помилково думають багато, а природний колір пігменту, отриманого при схрещуванні диких сортів картоплі.
У багатьох країнах світу, особливо Європи, картопля з кольоровою м’якоттю завоював велику популярність. Там вона давно перестала бути екзотикою. ЇЇ використовують для виробництва незвичайних кольорових чіпсів, а сік застосовують в кулінарії як натуральний барвник. Оригінально виглядає і кольорове картопляне пюре — червоне, синє, фіолетове. З кольорової картоплі готують такі ж страви, як і зі звичайної. Молода яскрава картопля з грядки ідеально підходить для варіння, приготування на пару, смаження і гасіння. Для салатів краще відварювати картоплю в мундирі. Дуже ефектною виходить синя або червона картопля фрі.
Якщо ви хоча б раз спробуєте цю картопля, обов’язково захочете виростити її і на своїй грядці. Сміливіше експериментуйте.


Немає коментарів:

Дописати коментар